Activiteiten

Fruitbomen in een kleine tuin
DOOR WIE: Wouter Planckaert 
WAAR: LDC Den Tap
WANNEER: Maandag  5 september '22
HOELAAT : 20:00 uur

Fruitkabouter.

Eind augustus. De komkommertijd is achter de rug, de pruimentijd loopt op zijn laatste benen, de peren- en appelpluk staat voor de deur. Tijd om het te hebben over het jonge fruit. “Tuinhier” gaat mee met zijn tijd, ook met de loop der seizoenen.

Om niemand uit te sluiten, ook niet zij die over geen boomgaard beschikken maar hoogstens over een ruim balkon, werd Wouter Planckaert uitgenodigd op maandagavond 27 augustus naar “Den Tap”. Hij had het over fruitteelt in de kleine tuin. Dat hij er een recente evolutie in de fruitteelt zou komen toelichten was voor de ruim 40 aanwezigen een verrassing. Het concept draagt de naam “MiniTree”.

Lang geleden was fruitteelt een zaak van hoge bomen waarin plagen moeilijk te bestrijden vielen en snoeien of plukken een lastig (ook niet ongevaarlijk) gedoe was met ladders. Het was de tijd van de rustieke bloeiende boomgaard met hoog- of halfstammen. Decennia geleden nam de laagstam de markt over: werk besparend, productiever, economischer, mooier fruit, ... niets dan voordelen. De fruitteelt vaarde er wel bij.

Sinds de “Tuinhier” voordracht is er in Ruiselede en omstreken een nieuwe kaper op de kust: de “MiniTree”. Een zeer klein, recent in Nederland ontwikkeld, fruitboompje met zwakke zijtakken. Snoei beperkt zich tot het lichtjes scheren van die zijtakken en het toppen op de gewenste hoogte. Niet onbelangrijk is ook dat de nieuwe creatie blijkbaar weinig of niet gevoelig is voor aantastingen als witziekte, schurft en vruchtboomkanker.

Daardoor is dit kolomvormige fruitboompje bij uitstek geschikt voor liefhebbers die appelen willen telen in hun kleine tuin, ja zelfs op hun terras. Een container van ongeveer 30 liter met humusrijke grond is voldoende, mits regelmatig water geven. De “MiniTree” verschaft jaren genot van zelfgekweekt fruit. Geplant in volle grond, op een onderlinge afstand van ongeveer een halve meter, bekomt men een decoratieve fruithaag, die mooi bloeit in het voorjaar en lekker fruit geeft in het najaar. Op dit ogenblik zijn een tiental appelrassen beschikbaar, enkele peren en ook een kers en een pruim.

Een jong tweejarig boompje van een halve meter hoog kost ongeveer 20 € (naakte wortel te planten in de winter) tot 30 € (containerplant). Meer informatie is beschikbaar op info@minitree.be.

Een veelbelovend concept dus voor de klein behuisde fruitliefhebber. Spijtig dat niet wat meer inspanning gestoken is in het bedenken van een meer pittige naam. “MiniTree”: schraal Engels met een hoofdletter in het midden. Gelukkig is men niet uitgekomen bij een letterwoord. De kleine nieuwkomer verdient beter. Fruitkabouter?

De volgende keer, op maandag 3 oktober, gaat het in de Curando zaal over paddenstoelen.

Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede