Activiteiten

Onderhoud en vermeerdering van kamerplanten

Het deed deugd om op maandag 6 september, na zo een lange periode van leven met de rem op, weer eens de oude en jonge, bekende en minder bekende, gezichten terug te zien op een voordracht over “Kamerplanten”. Met inachtneming van de versoepelde corona maatregelen haalde tuinhier toch een 27-koppig publiek naar “Den Tap”.
Dhr. Luc Deboosere, een gepensioneerd vat vol energie, probeerde om de tuinliefhebbers wat bij te leren over onze groene huisgenoten.
Hier en daar schoof een oplettende toehoorder een figuurlijke bank vooruit omdat hij of zij blijkbaar intuïtief wist hoe kamerplanten optimaal te behandelen. De spreker ging in op de basisbehoeften van onze groeiende en soms bloeiende medebewoners.
Voldoende licht: voor sommigen veel, voor anderen is een karig rantsoen voldoende. De gepaste hoeveelheid water op kamertemperatuur, zodat de plant niet te nat en schimmelig moet staan mooi te wezen. “Eten” onder de vorm van meststof. Voldoende aarde in de binnenpot (nooit rechtstreeks in de cache-pot planten), zodat de plant geen zere tenen kweekt. Ook de gepaste vensterbanktemperatuur, dus tijdens de dag niet te warm en ’s nachts niet te killig (minder dan 10 graden).
Niet iedereen slaagde erin om een interessante app die hij voorstelde, voor het meten van de lichtsterkte (lux light meter free), te installeren. Blijkbaar matcht het hebben van groene vingers niet altijd met het hebben van computervingers.
Het tweede deel van de voordracht ging over het vermeerderen via stek. We leerden vooral dat een jonge topscheut amper een 7-tal cm lang hoeft te zijn en dat ze in haar “onderhemd” mag staan bij wijze van spreken: een steeltje met 2 blaadjes eraan is al voldoende om in de natte aarde te steken. Een witte (geen doorschijnende) plastiekzak van onze plaatselijke supermarkt dient dan als overkoepelend en beschermend huisje. Laat dit ensemble zeker 14 dagen zijn gang gaan om daarna te mogen ontdekken dat er fijne wortels zijn gevormd en dat je goed op weg ben om een nieuwe zelfgemaakte plant van het leven te laten genieten.
Andy had ervoor gezorgd dat er meer dan voldoende rijkelijk bloeiende roze en witte dopheide struikjes beschikbaar waren om iedereen met een smile op het gezicht naar huis te laten vertrekken, in de overtuiging dat ze toch weer wat hadden bijgeleerd.
Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede