Activiteiten

Het klimaat verandert … wat met onze siertuin?
Het wordt warm in de siertuin.

Op maandag 8 nov kwam Alex Vandenhove spreken over een zorgwekkend onderwerp. Het liep niet storm met 28 aandachtige luisteraars, maar het betrof dan ook geen gegeven waar we vrolijk van worden.

We kunnen onze kop niet in het zand blijven steken: over 70 jaar kan het water ons - letterlijk - aan de lippen staan. Delen van de Lage Landen kunnen onder de zeespiegel verdwijnen door smeltende ijskappen. Stormen en overstromingen worden maandelijkse kost, hittegolven gepaard met kurkdroge gronden en bosbranden komen op ons af, de ontbossing kent nog weinig grenzen, de lava in de vulkanen is onrustig aan het gloeien, de ongebreidelde energiebehoefte van de mens moet verminderen: het is 5 na 12!

Mensen begrijpen niet altijd het verschil tussen ‘het weer’ dat we dagelijks waarnemen als we buiten komen en ‘het klimaat’ dat we waarnemen over een langere periode van 30-40 jaar en dat we in een oplopende curve kunnen gieten.

De opwarming heeft veel gevolgen op natuurlijke en menselijke systemen, zo ook op ons mentaal welzijn. Als je om de zoveel jaar met je voeten in het water staat te ploeteren om je huisraad te redden, dan weet je het wel.

De grootste vervuilers zijn gekend: de industrie, de landbouw, de transportsector, de gebouwen en de huishoudens. Wij mogen niet kortzichtig redeneren in de trend van ‘het zal onze tijd wel meegaan’, maar we moeten actie ondernemen om onze kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld te kunnen bieden. Als de jongeren nu zeggen ‘het is onze generatie die het effect van de klimaatverandering zal voelen en jullie zijn de laatste generatie die er iets kan aan doen’, dan hebben ze gelijk. Dit is geen storm in een glas water, dit is geen fictie, dit is pure werkelijkheid.

Na een half uur uiteenzetting met cijfermateriaal ging de spreker, na een korte pauze, verder over hetgeen we in onze eigen tuin kleinschalig kunnen aanpakken. In tegenstelling tot wat het spreekwoord zegt, helpt elke druppel op een hete plaat hier wél. Het was jammer dat we geen écht duidelijke beelden of namen van plantensoorten kregen, met als gevolg dat we zelf ons huiswerk mogen maken met hulp van de site over klimaatbomen.

Wat kunnen we doen om het leefbaar te houden in onze tuin?
- (Her)bebossen zodat de koolstofdioxide uit de lucht gefilterd wordt (zéér belangrijk).
- Ons dichter bij huis verplaatsen, minder vliegtuigreizen ondernemen en tijdens de vrij gekomen tijd aan het (moes)tuinieren slaan.
- Opritten ontharden en grind gebruiken (waterdoorlatende verharding).
- Groen tussen de tegels laten groeien, bredere voegen.
- Hittestress in de steden verminderen met bomen en groendaken.
- Regenwater opvangen in tonnen, regenwaterschutting (wijs!).
- Hoogteverschillen aanleggen en het water leiden naar lager gelegen grond.
- Vijvers aanleggen (voor de koelte en om insecten & vogels aan te trekken).
- Een slim watersproeisysteem installeren.
- Verticaal tuinieren, met groene gevels voor koele muren.
- De plantenkeuze aanpassen met klimaatbomen en exotische planten (planten met kleine blaadjes, naaldachtigen, mediterranen).
- Gazons aanleggen met “laagonderhouds”-gras.
- Een moestuin aanleggen en de kleinkinderen er warm voor maken.
- Groene daken aanleggen voor verkoeling en wateropvang.
- Andere snoeimethoden kiezen.

Het staat als een paal boven water dat wij met z’n allen inspanningen zullen moeten leveren, zeker ook financiële, om deze aardbol leefbaar te houden. De tijd is voorbij dat we allemaal zomaar onbelemmerd onze zin kunnen doen … We moeten ons best doen, grote bedrijven mogen gerust ook meer hun best doen. Ook politici moeten hun best doen en zich losmaken van het marionettenspel van het grote geld.

De sfeer na de voordracht was wat bedrukt, we werden met onze neus op de feiten gedrukt en moeten het allemaal eerst laten bezinken. Gelukkig was daar nog “tuinhierder Andy”, die zorgde ervoor dat we allen, geladen met een zak patatjes, naar huis konden gaan. (LH).
Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede