Foto's

2024
 • Daguitstap

  EEN DAGJE ER OP UIT IN ONZE EIGEN STREEK MET ‘TUINHIER’

  Zaterdagmorgen 18 mei om 7.30 uur stapten 58 tuinliefhebbers op de bus met hoge verwachtingen. Verwachtingen die tijdens de dag ingelost werden want de uitstap naar 5 bedrijven in onze streek konden op veel bijval rekenen.

  De zon verschool zich tot in de namiddag achter sombere wolken, maar daar heeft niemand echt last van gehad omdat de leerrijke dag, het aangenaam en gelijkgezinde gezelschap, het sobere maar lekkere middagmaal verzorgd door een beenhouwer uit Ruiselede, de prima buschauffeur (mag ook eens vernoemd worden) ons in de juiste sfeer bracht.

  5 bedrijven

  We bezochten eerst ‘De kersenboomgaard’ in Meulebeke waar Chantal ons in-

  formeerde over het kweken van aardbeien, frambozen en kersen. Ze deed dit met een kwinkslag. Na een kop koffie, vertrokken we naar het 2de bedrijf : ‘Biologisch oesterzwammenbedrijf Noppe’, ook in Meulebeke: een goed draaiend bedrijf, opgericht in 1966, dat de bruine kastanje champignon en oesterzwammen in vochtige, donkere, op juiste temperatuur en in uiterst hygiënische omstandigheden produceert. De champignons gaan naar de Roeselaarse veiling. De dame met krachtige stem wist ons te vertellen dat champignons heel gezond zijn en dat er een stofje in zit dat goed is voor onze hersenen. Eentje om te onthouden! De proevertjes achteraf vielen in de smaak.

  Bedrijf nr 3 werd ‘DSplant’ in Zwevezele waar we ons middagmaal nuttigden en waar we daarna door de zeer vriendelijke eigenaars een rondleiding kregen. Geen idee hoeveel vaste planten potten er daar op dat immense domein stonden, 10.000? 20.000? 50.000? Het was overweldigend. Toen we hoorden dat we zelf ook konden planten kopen, spoedden veel liefhebbers zich terug naar de kwekerij om een voorraad in te slaan aan zeer democratische prijzen. Een duim voor onze hulpvaardige chauffeur die alles met de glimlach in de laadruimte van de bus stapelde.

  Daarna zetten we koers naar ‘Snijbloemenkwekerij Hurtekant’ in Wingene waar we in de (pioen)bloemen gezet werden. Zijn veld en serres vertonen een explo-sie van kleuren: geel, rood, felroze, zachtroze, zalmkleur, wit, het kon niet op.

  We moesten een eindje terug rijden om het 5de bedrijf te bezoeken en dit was ‘Sierplantenkwekerij Devriese’ in Wingene. Daar maakten we kennis met een hele lieve border collie en met de laurier, in mooie vormen geknipt, en met eetbare bladeren, geen ‘paplaurieren’ uit onze tuinen dus. Daar kweken ze ook de Lagerstroemia, een winterharde struik (tot zelfs boom) die goed tegen droogte kan en dus misschien dé plant van de toekomst kan worden. Jammer

  genoeg stond ze nog niet in bloei, daarvoor moeten we nog een goede maand wachten. We kregen er hapjes en drankjes voorgeschoteld op basis van laurier, sommigen vonden het speciaal, anderen gewoon lekker, anderen niet hun ding. Maar over smaak valt niet te twisten, zeggen ze dan.

  De rode draad

  De rode draad in deze verhalen zijn de hardwerkende eigenaars. Mensen met een missie, met een passie, met creativiteit, met doortastendheid en vechtlust om verder te doen ondanks alle maatregelen van de overheid die het hen zeker niet gemakkelijk maken en waar de logica soms wat ver te zoeken is. Ook voor hun personeel, dat dikwijls afkomstig is uit Oost Europese landen, zijn ze zorgzaam en zijn ze dankbaar voor de hulp die deze mensen met hun handige handen bieden.

  Met een tas gevuld met tevredenheid, met lekkernijen en met bloemen konden we om 19.00 uur terug huiswaarts keren.

  Een geslaagde dag zat er op.

  Linda Herman


 • bloemschikken
  DOOR WIE:  Stals Gerard
  WAAR: LDC Den Tap
  WANNEER: Maandag  4 Maart
  HOELAAT : 20:00 uur

   

  EEN BLOEMSTUKJE MET PASEN.

   

  Het moeten niet altijd voordrachten zijn. Op maandag 25 maart nodigde “tuinhier” zijn leden uit voor een sessie bloemschikken in “Den Tap”. Een twintigtal, bijna uitsluitend vrouwelijke, creatievelingen schreven in voor het maken van een fris stukje dat goed paste bij de paastijd.

  Voorzien van een geschikte schaal en gewapend met een snoeischaar en een scherp mesje gingen ze aan de slag onder leiding van lesgever Dirk De Vliegere, een lesgever met een pak ervaring, zowel technisch als didactisch.

  Eerst werd er een structuur opgebouwd met voorjaarstwijgjes, onder andere van schietwilg. Op dit stramien werd verder gewerkt met fris groen en kleurrijke bloemen zoals rozen en ranonkels.

  Stap voor stap, met een koffietje tussendoor, werd het paasstukje opgebouwd. Zeggen dat je ondertussen een muis kon horen lopen in “Den Tap” is de waarheid geweld aandoen. Ervaringen gingen kwebbelend van mond tot mond. De lesgever hield wel op een aangename manier iedereen bij de les, met hulp en suggesties waar nodig.

  De deelnemers gingen met een nieuwe ervaring en met een mooi bloemstukje naar huis. Nu nog enige tijd zorgvuldig water geven. Het werd een prima avond, niet in het minst door de uitstekende lesgever. Iedereen tevreden. En dat is eigenlijk het enige wat telt.

  Walter.


 • Het jaar door in de serre, koude bak
  SAMENWERKING MET TUINHIER & VELT

   

  DOOR WIE:  De Waele Herman
  WAAR: LDC Den Tap
  WANNEER: Maandag  5 Februari
  HOELAAT : 20:00 uur

   

  VOORDRACHT VAN TUINHIER MET ALS THEMA ‘HET JAAR DOOR IN DE SERRE, KOUDEBAK’ DOOR HERMAN DE WAELE

  Begeesterd, inspirerend, enthousiast, bezield, spraakwaterval … welke woorden moet ik nog allemaal uit mijn mouw schudden om weer te geven hoe onze spreker Herman De Waele uit Geraards-bergen op het podium stond in het lokaal dienstencentrum ‘Den Tap’ op maandagavond 5 februari 2024. Een krasse 85 jarige, met een stem als een klok, met een vurigheid die eigenlijk een jonge mens typeert, had hij de bomvolle zaal in zijn greep en legde hij ons via tekst en beeld uit hoe we sla, paprika’s, bloemkolen, tomaten, meloenen, komkommers, ajuinen, lepelblad, postelein, spinazie kunnen zaaien, verspenen en oogsten.

  De regel van 15 is voor een goede opbrengst zeer belangrijk : minstens 15 graden op de thermometer bij het zaaien in bakjes of in de serre en toch liefst een 15 uren licht per dag. Lichtsterkte kan je meten met een app op je gsm en wordt uitgedrukt in lux. Een 3000 tot 8000 lux is noodzakelijk. Als de weergoden ons een donker seizoen toebedelen, kan je ook de plantjes op de vensterbank zetten, of ze onder een TL lamp plaatsen in de keuken, of als het niet stoort op je bureau, in de slaapkamer, onder een velux raam. Herman doet dit allemaal met toestemming van zijn vrouw en als we hem mogen geloven is een groot deel van hun woning tijdens het voorjaar inge-palmd door zijn hobby. Die man heeft chance met zo een verdraag-zame wederhelft, mijn gedacht. Er zijn natuurlijk wel groenten die beter tegen de koude kunnen en die de 15 graden niet eisen, zoals bloemkolen, sla, koolrabi. De taaie rakkers onder de groenten.

  Bij het zaaien in potjes of bakjes is het wel belangrijk om de zaadjes (in zaai- en stekgrond) mooi toe te dekken met een laagje aarde, ze rijkelijk te besproeien met water, ze af te dekken met plastiek (zeil, zak) of noppenfolie en ze zo te laten kiemen en pas dan ‘mag je de tent openzetten’ , d.w.z. de plastiek er afhalen en ze laten wennen aan de openlucht. Vele luisteraars trokken grote ogen toen Herman

  vertelde dat je zaadjes prima kan bewaren in de diepvriezer, jawel de diepvriezer, niet de ijskast. Uithalen, zaaien, bedekken, besproeien, beschermen, licht geven en ze zijn vertrokken.

  Ook in het najaar je serre gebruiken en ze niet laten braak liggen, beveelt hij zeker aan want afwisseling en diversiteit houdt ziekten tegen. Verandering van spijs doet eten en houdt mens en serre gezond. De spreker stak in zijn enthousiaste betoog regelmatig een gezondheidsweetje, met een kwinkslag verteld, bij zo ver dat je maar naar die man moest kijken en hem bezig zien en horen en je het allemaal geloofde. Hij straalt een vitaliteit uit die zeker en vast uit zijn gezonde levensstijl en eigen kweek voorkomt, in combinatie met goede genen natuurlijk.

  De mini receptie die ‘Tuinhier’ aan de aanwezigen aanbood, werd gesmaakt door het talrijk opgekomen publiek, maar of de gepresen-

  teerde hapjes zo gezond waren als we in de les van Herman hebben geleerd, dat is nog maar de vraag…

   

  Op naar de volgende voordracht met als thema ‘bloembakken’ op 4 maart 2024!

  Linda Herman2023
 • Bebloeming

 • Aardstralen

  Voordracht + uitslag bebloeming


 • 1ste opentuindag
  Op zondag 18 juni van 10 u tot 18 u organiseert “tuinhier” een open tuinen dag.

  Voor het eerst is er een open tuinen dag in Ruiselede. Zes van onze leden stellen die dag hun tuin open voor een bezoek.

  De zes deelnemende tuinen zijn:

  Ignace Ide & Linda
  Tieltstraat 82
  Eigen kweek
  Walter Dewispelaere & Magda
  Poekestraat 31
  Fruittuin
  Robert Mauws & Ann
  Pietakkerstraat 13
  Neerhof
  Carlos Lanckriet & Anneke
  Aalterstraat 47
  Romantische tuin
  Linda Herman & Walter
  Veldstraat 37
  Sfeertuin
  Marc Depypere & Claire
  Abeelstraat 39
  Boerderijtuin
 • De Stille Kempen

 • De Kiem '23

  Opa van Cas met 'Tuinhier'vrienden Ignace en Hugo op werkbezoek in de klas!


 • Bodembedekkers
  ALGEMEEN BLOEIENDE EN NIET BLOEIENDE BODEMBEDEKKERS

  Er bestaat een zeer ruime variatie van bloeiende en niet bloeiende bodembedekkers. Laat u vooraf goed informeren i.v.m. hoogte – bloeitijd – kleur – snoei. Bodembedekkers zijn veelal ideale beplantingen om onkruid en het wieden tegen te gaan.
  Vooraf dient de grond echter goed onkruidvrij gemaakt te worden door het gebruik van de op de markt bestaande sproeiproducten. Doe navraag naar die producten waarvan de wachttijd slechts een 3-tal dagen bedraagt. Een oplossing van AZ en Kerb om het verder kiemen voor onkruid tegen te gaan is ideaal. Vóór het sproeien van de oplossing de percelen goed nat zetten of bij regen. Tegen pemen en wild gras spuiten “Fusilade 2000”(half mei bij vochtig weer). Na de besproeiing niet vergeten alle plantjes met water af te spuiten. Meestal plaatst men 6 à 9 plantjes per m2 grond.
  Tegen bladluis spuiten in mei met “Concerve garden” of “Tracer”. Tegen kattenstaart (heermoes) en zevenblad gebruikt men “Garlon”(50 cc/10l).
  Tegen gewone wortelonkruiden als kweekgras (pemen, rumex) spuiten met roundup, euroglyfo of glyfozaad aan 50 cc per are. (zelf niet kopen, laten uitvoeren door een hovenier)
  Anti worteldoek tegen onkruid of op taluds of hellingen.

  Welke planten kan men zoal als bodembedekker gebruiken?

  HEDERA
  Vroeger de ideale grondbedekker – zeer onderhevig aan
  vatenziekte – sterk groeiend. Na 2 à 3 jaar goed insnoeien of kort zetten. Dit om de bruine vlekkenziekte tegen te gaan. 9 pl/m2

  PACHYSANDRA
  Vraagt geen onderhoud en is gemakkelijk zelf te kweken.
  Jonge topscheuten planten (half augustus) in 1/3 zand + 2/3
  turf. Niet in volle zon plaatsen, liefst op een half schaduw-
  rijk perceel, zure grond. 9 pl/m2


  BERBERIS ATRO NANA
  Goed om een tuinhelling te beplanten. Heeft mooie
   neerhangende takjes. 5 pl/m2

  ALCHIMELLA MOLLIS
  Vrouwenmantel – Plant sterft gedeeltelijk af in de
   winter, doch komt met fris groene bladeren terug in de
  lente. Bloemen kunnen gebruikt worden als snijbloem.
  9 pl/m2

  AJUGA REPTANS
  Zennegroen. Veel kleuren mogelijk. Groeit ook op
   schaduwrijke plaatsen. Vreest te droge grond. Is winter-
  hard. Vermeerderen door scheuren. Donkerblauwe
  bloem. Variëteit Reptans = goed kruipend. 9 pl/m2

  ARABIS
  Randjesbloem. Zijn waardevol voor de bijenteelt. Is een
  zodenvormende vaste plant. 9 pl/m2

  AUBRETIA
  Groeien in elk soort tuingrond. Veel kleuren en geschikt
  voor het planten tussen rotsstenen en tuinmuurtjes.
  7 pl/m2

  ASTER ALPINUS
  Houdt van een zonnige plaats en losse kalkhoudende
   grond. Hoogte 15 à 25 cm. 6 pl/m2

  ASTILBE CRISPA (lage soort)
  Liefst op een vochtige grond. Bij droog en warm weer
   veel water geven. Wordt ca 30 cm hoog. Vermeerderen
  door scheuren. 9 pl/m2

  HELIANTHEMUM HYBRIDUM
  Zonneroosje. De best groenblijvende zijn de geel- en
   roodbloeiende. Liefst op een zonnige plaats planten.
  Wordt ca 15 à 20 cm hoog. 9 pl/m2

  HOSTA’S Sieboldiana ‘Elegans’ 
  Houdt van vochtige grond. Kan zowel op een zonnige als
   op een schaduwrijke plaats geplaatst worden (liefst
  schaduw). Vermeerderen door scheuren. Zeer mooi
  tussen buxushagen. 5 pl/m2

  LAMIUM GALEOPDOLUM en MACULATUM ‘ beacon Silver’
  = Dovenetel. Bloeit in halfschaduw tot schaduwrijke
   plaats. Sterk kruipend.
   5 pl/m2

  COUTULA SQUALIDA (leptinella) 
  Bodembedekker 3 à 5 cm hoog. Mag belopen worden,
   gebruikt onder een wasdraad. Of i.p.v een dam om
  ramen te lappen.

  COTONEASTER (skogholm dammeré)
  Liefst op zonnige plaatsen. Laag kruipende soort :
   hoogte 10/15 cm. Ongeveer 5 pl/m2

  SPIREA (bumalda)
  Kies het type Anthony Waterer = de meest laaggroei-
   ende variëteit (zonnig). 5 pl/m2

  ERICA EN CALLUNA 
  Bij beide planten kan men de bloeiperiode regelen
   over het ganse jaar. Verkiezen zure grond en vragen
  dus veel turf in de plantputten. Jaarlijks, best na de
  winter of bloeiperiode (+/- half april) (vorst)ca voor
  1/3 deel afscheren. Kan zelf gekweekt worden = zelfde
  methode als bij Pachysandra . 9 pl/m2

  GAULTHERIA
  Groenblijvende dwergheester met fraaie bessen.
  Grondsamenstelling : idem als Erica. Nooit in de volle
  zon plaatsen. Vermeerderen door scheuren. Nogal
  kieskeurige plant. Zure grond.

  GERANIUM Macc. ‘ingwersen’ Cantabrigiensis ‘biokovo’ 
  (dit is niet de Pelargonium)
   Komt slechts 15 à 30 cm hoog. Grote kleurenvariatie
  Planten in halfschaduw. De plant eist een goed
  bemeste grond. Groeit snel en bloeit 2 à 3 maanden.
  Kan door scheuren (+/- maart) zelf gekweekt worden.
  6 à 9 pl/m2

  ACAENA
  Stekelnootje
  Kruipende vaste plant 3 à 5 cm hoog. Is winterhard.
  Groeien zelfs goed op droge plaatsen maar verdragen
  eveneens zeer schaduwrijke percelen. Vermeerderen
  door scheuren. 9 pl/m2

  SEDUM Spectabile ‘brillant’ 
  = vetkruid.
  Groeit op droge grond op zonnige plaatsen.
  5 pl/m2

  TIARELLA Wherryl en cordifolia
  Laaggroeiend ca 15 à 20 cm hoog. Bloeit in mei-juni.
  Houdt van vochtige schaduwrijke plaatsen. 9 pl/m2

  VINCA
  Maagdenpalm.
  Type major : komt ca 50 à 60 cm hoog
  Type minor : komt ca 30 à 40 cm hoog
  Bloeien met blauwe bloempjes (april- juni)
  Sterk groeiend.
  Wit bloeiend – vinca minor ‘gertrude jekyll’
  9 pl/m2

  WALDSTENIA TERNATA 
  Groenblijvend – geen droge grond, niet onder bomen
  en struiken. Laag- zeer mooi – uitstekend – 9 pl/m2

  LYSIMACHIA NUMMULARIA ‘AUREA’
  Vochtige standplaats. 5 à 7 cm hoog – 9 pl/m2
   Opgelet voor slakkenvraat

  HOUTTUYNIA CORDATA ‘CHAMAELEON’
  zeer natte gronden – oeverplant.
   6 pl/m2

  EUPHORBIA AGMYDALIS ‘ROBBIAE’
  Wolfsmelk
   +/- 60 à 80 cm hoog. Groengele bloeiwijze. 9 pl/m2

  ROZEN
  Kleinbloemige – kruipers
  Var : ‘Pink Fire’ 5 pl/m2

  SYMPHORICARPUS RACEMOSUS CHENAULTII
  Voor grote oppervlakten – wildgroei
   ongev 80 à 100 cm hoog. 5 pl/m2 (bosgoed)

  STEPHANANDRA INCISA CRISPA 
  Blad verliezend. Doch zeer goed.
  6 pl/m2

  LONICERA NITIDA ‘Maigruen’
  Zeer goed geschikt voor taluds
   5 pl/m2. Groenblijvend.

  HYPERICUM CALYCINUM 
  Goede bodembedekker. Gevoelig aan roestziekte.
  Kruipt als kweekgras (pemen) .9 pl/m2

  HYDRANGEA PETIOLARIS
  Klimhortensia laten over de grond kruipen.
   Bladverliezend. Witbloeiend. 3 pl/m2

  NEPETA FAASSENII ‘SNOWFLAKE’ 
  Kattenkruid
   Wit of blauwbloeiend. Goede bodembedekker.
  6 pl/m2

  IBERIS SEMPEVIRENS ‘SNOW FLAKE’
  Felwitte bloemen, laag . 9 pl/m2

  PERSICARIA OFFICINALIS ‘SUPERBUM’ 
  Duizendknoop. Groeien volledig dicht.
  Vochtige grond nodig
  9 pl/m2

  EPIMEDIUM RUBRUM 
  Goede bodembedekker
  Fijne beige bloempjes
  9 pl/m2

  FRAGARIA PANDA
  Rose bloemen en eetbare kleine vruchten
  Vruchtbare grond. 9 pl/m2

  CERASTUM TOMENTOSUM ‘COLUMNAE’
  Grijs blad en witte bloemen.
  Goed voor taluds en hellingen

  SALVIA MYCROPHYLLA 
  Wit- rood bloeiend. 80 cm hoog. Na de winter
  ongeveer 20 cm boven de grond afscheren.
  5 à 6 pl/m2

  NB
  Enkele nuttige tuin en plantenboeken :

  ‘Rotsplanten en bodembedekkers’ uitgeverij Elsevier

  ‘De nieuwe herwig tuinplanten- encyclopedie’ uitg. L.J.VEEN Amsterdam

 • Chocolade
  CHOCOLADE!!!!!!!

  Wie mag dit niet?

  ons talrijk opgekomen publiek is op 6 Februari verwent geweest door een heerlijk dessertje, pralines en een lekker biertje

   2022
 • Fruitbomen in een kleine tuin
  DOOR WIE: Wouter Planckaert 
  WAAR: LDC Den Tap
  WANNEER: Maandag  5 september '22
  HOELAAT : 20:00 uur

 • eetfestijn

  Het “tuinhier” eetfestijn is gepland op zondag 5 juni, in de zaal “Sport & spel”.


 • Uitstap
  Op bezoek in Meigem

   

  Op vrijdag 27 mei, een brugdag tussen Hemelvaartsdag en het weekend, gingen 29 “tuinhierders” op stap naar Meigem, naar 2 buren in de Meerskant nr., 3 en 4. Beiden zijn gelegen langs een fraai landweggetje waar de fietsers de baas zijn.

  Het eerste bezoek was aan “ Fruitbedrijf Cocquyt ”, waar de 4de generatie – de appel valt dus niet ver van de boom - heel hard zijn best doet om appels, peren en verse glanzende kersen op een eerlijke manier aan de man te brengen. We kregen een bezielde en deskundige uitleg over de kweek, het snoeien, het onderhoud van de laagstammige kersenbomen die beschermd worden door netten tegen vogelschade. Op de hectaren grote site staan een 20-tal bijenkorven, die daar geplaatst zijn door imkers uit de buurt zodat de naarstige bijtjes hun werk kunnen doen qua bestuiving van de 1000den fruitbomen. De charmante kraaknette boerderij en de hangar werden uitgebreid met een hoevewinkel met overdekt terras, een bezoekerscentrum (voor verenigingen, voor feestjes, bijeenkomsten) , een kersenautomaat en een verblijfswoning voor de seizoenplukkers. Zware investeringen voor Jonas en Sofie maar zij willen vooral inzetten op beleving voor de bezoekers en de klanten en ze slagen daar uitstekend in. We voelden ons welkom als waren we koningen en koninginnen, en konden achteraf, als kers op de taart, een glaasje drinken van hun fruitsappen en hapjes eten van eigen teelt. Ook honing, confituur, ijsjes, groenten en ander fruit zijn er te verkrijgen. Je voelt de passie voor de stiel in hun winkeltje. We vertrokken daar met een gevoel van bewondering voor deze hardwerkende mensen die zo begeesterd, met hart en ziel, zo’n bedrijf runnen, ondanks het feit dat ze regelmatig door een zure appel moeten bijten als de weergoden hun oogst zwaar op de proef stellen. Petje af !

  Het tweede bezoek was aan “ ’t Hoveke ”, waar een kunstenaarsechtpaar een pottenbakkerij en tuinterras uitbaat. Het resultaat is een besloten, speelse, bomenrijke, verrassende tuin in mediterrane sfeer waarin planten min of meer gecontroleerd hun gang mogen gaan en waarin hier en daar in de golvende lijnen van de borders allerlei zelfgemaakte en soms grappige kunstwerken opduiken vanuit het weelderige groen met tal van aangename, beschutte zitplekjes. Een tuin om in te ‘rommelen’ en dat bedoel ik niet negatief, gewoon een tuin op gevoel. We kregen koffie met zelfgemaakte appeltaart voorgeschoteld, in en op eigen creatie kopjes/bordjes en we kregen er een demonstratie pottenbakken bovenop. Dat werd een half uurtje ons ogen uitkijken naar de vormen van vazen, potten, kopjes, die gepensioneerd kunstenaar Paul van Gompel in recordtempo uit zijn handen tovert, alles uit duitse klei . Het ziet er gemakkelijk uit, een fluitje van een cent, maar …. die mooie dingetjes moeten dan nog een 1ste keer in de oven (1060 tot 1250 graden hitte), dan moet er nog een laag glazuur op en daarna nog een 2de keer de oven in. Het is veel arbeidsintensiever dan we als leek dachten. Op zolder in de verkoopruimte zijn de handgemaakte voorwerpen te koop, het staat er overvol, enkel een plakkaat ‘potje breken, potje betalen’ ontbreekt er nog. Tussen de weelde van keramiek zag ik een muziekpartituur liggen van het lied uit 1915 ‘I didn’t raise my son to be a soldier’ (Ik heb mijn zoon niet groot gebracht om een soldaat te zijn) . Hoe actueel nog steeds en het toont ook zijn sociale betrokkenheid die hij uit via zijn project ‘Kerasud’ waarbij hij arme kansloze kinderen in Nepal, Burkina Faso, Congo vooruit helpt. Dit kunstenaarspaar – zo potje, zo dekseltje -is op een heel eigen, eigenzinnige manier bezig in hun eigen paradijsje. Een bezoekje waard in het weekend!

  Linda Herman


 • Zonder Is Gezonder

   bijgaande presentatie van Herman Dewaele2021

2020

2019
 • Bezoek Bij oudste lid van TuinHier
  “Tuinhier” op bezoek bij honderdjarige.


  Honderd jaar geleden, op 16 november 1919, werd Lucienne Bruggeman geboren te Brugge. Het grootste deel van haar leven bracht ze door te Doomkerke.
  Lucienne was gehuwd met Arsène De Pestel en moeder van twee kinderen. Samen woonden ze op een boerderij in Brandstraat.
  Arsène was landbouwer en populair in het dorpse leven. Hij was lange tijd een graag gezien en actief bestuurslid bij “Tuinhier”, toen nog “De Volkstuin” genaamd. Dat zijn de huidige “tuinhierders” nog niet vergeten. Het was een gelegenheid hun oudste lid in de bloemetjes te zetten.
  Lucienne woont, met wat ondersteunende zorg van een toegewijde buurvrouw, nog zelfstandig op de vroegere boerderij. Gezegend met een voortreffelijke gezondheid geniet ze er van haar ouwe dag. Als eeuweling klopt ze haar echtgenoot Arsène, die enkele jaren geleden op 98-jarige leeftijd overleed.

 • Eetfestijn

 • Bebloeming

 • Uitstap

  Gaasbeek 


 • Voordracht

  Fruitsnoei 2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede