Fotoalbum

Daguitstap

EEN DAGJE ER OP UIT IN ONZE EIGEN STREEK MET ‘TUINHIER’

Zaterdagmorgen 18 mei om 7.30 uur stapten 58 tuinliefhebbers op de bus met hoge verwachtingen. Verwachtingen die tijdens de dag ingelost werden want de uitstap naar 5 bedrijven in onze streek konden op veel bijval rekenen.

De zon verschool zich tot in de namiddag achter sombere wolken, maar daar heeft niemand echt last van gehad omdat de leerrijke dag, het aangenaam en gelijkgezinde gezelschap, het sobere maar lekkere middagmaal verzorgd door een beenhouwer uit Ruiselede, de prima buschauffeur (mag ook eens vernoemd worden) ons in de juiste sfeer bracht.

5 bedrijven

We bezochten eerst ‘De kersenboomgaard’ in Meulebeke waar Chantal ons in-

formeerde over het kweken van aardbeien, frambozen en kersen. Ze deed dit met een kwinkslag. Na een kop koffie, vertrokken we naar het 2de bedrijf : ‘Biologisch oesterzwammenbedrijf Noppe’, ook in Meulebeke: een goed draaiend bedrijf, opgericht in 1966, dat de bruine kastanje champignon en oesterzwammen in vochtige, donkere, op juiste temperatuur en in uiterst hygiënische omstandigheden produceert. De champignons gaan naar de Roeselaarse veiling. De dame met krachtige stem wist ons te vertellen dat champignons heel gezond zijn en dat er een stofje in zit dat goed is voor onze hersenen. Eentje om te onthouden! De proevertjes achteraf vielen in de smaak.

Bedrijf nr 3 werd ‘DSplant’ in Zwevezele waar we ons middagmaal nuttigden en waar we daarna door de zeer vriendelijke eigenaars een rondleiding kregen. Geen idee hoeveel vaste planten potten er daar op dat immense domein stonden, 10.000? 20.000? 50.000? Het was overweldigend. Toen we hoorden dat we zelf ook konden planten kopen, spoedden veel liefhebbers zich terug naar de kwekerij om een voorraad in te slaan aan zeer democratische prijzen. Een duim voor onze hulpvaardige chauffeur die alles met de glimlach in de laadruimte van de bus stapelde.

Daarna zetten we koers naar ‘Snijbloemenkwekerij Hurtekant’ in Wingene waar we in de (pioen)bloemen gezet werden. Zijn veld en serres vertonen een explo-sie van kleuren: geel, rood, felroze, zachtroze, zalmkleur, wit, het kon niet op.

We moesten een eindje terug rijden om het 5de bedrijf te bezoeken en dit was ‘Sierplantenkwekerij Devriese’ in Wingene. Daar maakten we kennis met een hele lieve border collie en met de laurier, in mooie vormen geknipt, en met eetbare bladeren, geen ‘paplaurieren’ uit onze tuinen dus. Daar kweken ze ook de Lagerstroemia, een winterharde struik (tot zelfs boom) die goed tegen droogte kan en dus misschien dé plant van de toekomst kan worden. Jammer

genoeg stond ze nog niet in bloei, daarvoor moeten we nog een goede maand wachten. We kregen er hapjes en drankjes voorgeschoteld op basis van laurier, sommigen vonden het speciaal, anderen gewoon lekker, anderen niet hun ding. Maar over smaak valt niet te twisten, zeggen ze dan.

De rode draad

De rode draad in deze verhalen zijn de hardwerkende eigenaars. Mensen met een missie, met een passie, met creativiteit, met doortastendheid en vechtlust om verder te doen ondanks alle maatregelen van de overheid die het hen zeker niet gemakkelijk maken en waar de logica soms wat ver te zoeken is. Ook voor hun personeel, dat dikwijls afkomstig is uit Oost Europese landen, zijn ze zorgzaam en zijn ze dankbaar voor de hulp die deze mensen met hun handige handen bieden.

Met een tas gevuld met tevredenheid, met lekkernijen en met bloemen konden we om 19.00 uur terug huiswaarts keren.

Een geslaagde dag zat er op.

Linda Herman


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede