Nieuws

Geur in de tuin

Tuingeur.

 

Op maandagavond 2 maart in “LDC Den Tap” liet Marc Verachtert, bij het begin van zijn verhaal over “Geur in de tuin”, een flesje rondgaan met een concentraat van geurstoffen uit het rozemarijnstruikje. Een geurbom wanneer je er één druppeltje van op je hand aanbracht. Met een ontsmettende werking bovendien. Alle aanwezige coronavirussen meteen de zaal uit.

Extract van rozemarijn zou ook helpen om ons verstand op scherp te houden. Misschien was het daardoor dat de voordrachtgever zijn publiek zo kon boeien. Meer waarschijnlijk is dat de spreker de aandacht moeiteloos vasthield, omdat zijn verhaal naar inhoud en vorm uitstekend in elkaar zat en op een boeiende manier gebracht werd.

De voordrachtgever had het over genieten in de tuin met al onze zintuigen. in het bijzonder met de geurzin. Geur is er het ganse jaar door in de tuin, vanaf de bloeiende voorjaarshyacinten tot de composterende bladeren in de late herfst. Met een onwaarschijnlijk hoogtepunt in de lente en de zomer. Wie snoof nog niet het aroma van: de fruitbloesem, de rozentuin, een lavendelveld, een seringenstruik of van een rank kamperfoelie?

Niet dat die bloemen daar zomaar staan te geuren. Het is een ecologisch proces gericht op de voortplanting. Een win-win situatie tussen planten en insecten, waarbij beiden hun soort in stand houden. Insecten komen af op de bloemengeur en verspreiden hierbij stuifmeel nodig voor de bevruchting van de plant. De nectar en het stuifmeel leveren aan het insect en zijn larven de energie voor hun voortbestaan. Evenwel is het verhaal niet altijd zo welriekend. Er bestaan ook planten waarvan de bloemen behoorlijk stinken, maar waar toch specifieke vlinders (meestal nachtvlinders of motten) op afkomen.

De voordrachtgever serveerde een mooie visuele presentatie aan de hand van tuinbeelden met scala aan geurende planten. Hier was een vakman aan het woord, die onder andere ook meewerkte aan de realisatie van de Japanse tuin in Hasselt.

Op het einde van de avond gingen de ruim 60 aanwezigen voldaan naar huis, met een gratis bundel “tuinhier”-prei onder de arm. Langs donkere straten, de vochtige lucht zwanger van de eerste lentegeuren. Gemengd met een aroma van verse prei.

De volgende keer, op maandag 6 april, gaat de voordracht over composteren. Of hoe levende organismen (bacteriën, schimmels, wormen) een stinkende afvalbrij omzetten in geurloze compost. De vruchtbare humus voor in de moestuin. Iedereen welkom, de inkom is gratis

Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede