‘Waar het hart van vol is, loopt de mond van over’
Dat was de zin die onze voorzitter Hugo uitsprak na de voordracht/
wijndegustatie door Ruiseledenaar Frederik Crul op maandag 3 februari 2025 in zaal ‘De Kiem’.
En hij had gelijk! Onze spreker heeft het in zijn bloed, in zijn DNA : de wijnmicrobe heeft hem al 22 jaar te pakken. Hij heeft, letterlijk en figuurlijk, klare wijn geschonken door de Zuid Afrikaanse wijnen, zonder bezinksel, toe te lichten en uit te schenken. Frederik heeft al meer dan 20 reizen naar Zuid Afrika achter de rug en hij blijft onder de indruk van de gastvrijheid, de unieke natuur, het aangename klimaat, de manier van in het leven staan van de bevolking. Mijn tafelgenoot en ik kwamen op het idee om later eens een voorstel in te dienen bij onze secretaris Geert om met de financiële steun van onze vereniging een reis naar dit paradijs te organiseren. Te hoog gegrepen, vrees ik, een fantasietje, droom maar verder.

Rode draad

De rode draad in het wijnverhaal van Zuid Afrika is de Tafelberg in Kaapstad. Deze berg is in 2011 officieel bekroond tot één van de zeven wereldwonderen van de natuur. Zijn naam ontleent hij aan de kenmerkende platte bovenkant, net zoals een tafel dus. Op onze tafel kwamen er 7 wijnen te staan die allemaal in de omgeving van die berg geproduceerd worden. De meest gebruikte druivensoorten zijn : de merlot, chenin blanc, pinotage, cabernet, shiraz, chardonay, pinot noir; dit ter info voor de mensen die zich in ons landje zelf wagen aan het kweken van druiven en aan het wijn maken.
Geschiedenis
We kregen ook wat geschiedenis voorgeschoteld en leerden zo dat Jan Van Riebeeck de grondlegger is van de wijnbouw. Hij plantte in 1656 de eerste druivenstokken in de ideale bodemstructuur die vol mineralen zit en waar de wind een natuurlijke uitdroging verzekert zodat schimmels weinig kans krijgen om te gedijen. Veel (Nederlandse) schepen meerden rond de Tafelberg (herkenningspunt) aan als tussenhaven om hun zeelieden te bevoorraden tijdens hun maandenlange tocht om daarna verder te varen richting India. De Zuid Afrikaanse taal is een mengelmoes van dialecten, van Engels, Nederlands en Afrikaans, hetgeen soms heel grappig overkomt. De woorden roepen een beeld op in je hoofd. Wie weet er wat
een ‘stokkielekker, mengeldrankje, moltrein, sponskoek’ is? ***
Zuid Afrika beslaat 40 x de oppervlakte van België en heeft 3 hoofdsteden, elk met hun eigen bevoegdheden, om het simpel (tja) te houden: Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein. 57 Miljoen officiële inwoners leven, werken en wonen in dit ongelofelijke natuurschoon.

7 x proeven
Wat ik in de voordracht vooral gehoord heb, zijn veel bijvoeglijke naamwoorden : krachtig, karaktervol, intens, vlezig, speels, vol, elegant, sappig, kruidig, gebalanceerd, fruitig, ziltig, zoet, klassevol, verfijnd, smaakvol, verfrissend, tintelend, rond, rijk,… Om maar te zeggen dat er zóveel woorden bestaan om de kwaliteiten van wijn te omschrijven zodat je er lyrisch zou van worden.
De aanwezigen lieten zonder protest de bodem van hun glas 7 keer vullen om de smaak te ontleden op hun tong. ‘Wijn moet goed in elkaar zitten’ zei de spreker met overtuiging.
Alle vragen over het bewaren van wijn, over de invloed van de klimaatverandering, looizuur, de gebruikte vaten, en over de schappelijke prijzen van de wijn werden vakkundig beantwoord.
Februari is de maand van de ‘tournée minérale’ maar dat voornemen is dus voor onze proevers op 3 februari al een faliekante flop. We waren in goed gezelschap en in een gemoedelijke sfeer. Een fles wijn moet gedeeld worden, wijn en vrienden zijn een perfecte combinatie. Op jouw gezondheid!
Linda Herman
*** een lekstok, cocktail, metro, cake





