Activiteiten

Planten overwinteren
DOOR WIE:  Ignace Ide
WAAR: LDC Den Tap
WANNEER: Maandag  6 November
HOELAAT : 20:00 uur
Gratis inkom en groene tombola. Iedereen is welkom!

NIEUWE MAAN.

 

Voor praktische probleempjes in een huishouden bestaat meestal wel raad. Vraag het aan “Tante Kaat”. Voor tuinproblemen groot en klein bestaat die oplossing nu ook: raadpleeg “Nonkel Ignace”.

Ignace Ide heeft op maandagavond 6 november de capaciteitsgrenzen van “Den Tap” verkend. Meer dan 100 mensen kwamen aanschuiven voor een praktijkles plantenverzorging, met kennis en passie aan de man gebracht.

Ignace maakt deel uit van het Ruiseleedse “tuinhier” bestuur en is een plantenliefhebber met ontzettend veel kennis en praktische ervaring. Op deze laatste bijeenkomst van het jaar had hij het over de winterzorg voor gekende bloeiende planten: dahlia’s gladiolen, geraniums, chrysanten, fuchsia’s, oleanders, Afrikaanse lelies, …

Bij het insnoeien van uitgebloeide planten (fuchsia, oleander) om ze na de winter met des te meer vitaliteit te zien uitlopen en bloeien, komt het erop aan om op het juiste moment voldoende sterk in te grijpen. Gun ze daarna hun winterrust met een niet overdreven watergift in een koele overdekte plaats.  

Bij de wintervoorbereiding van knollen (dahlia, gladiool) komen vuile handen kijken. Om schimmel te voorkomen moet de knollen proper en droog, liefst in het donker en vorstvrij opgeslagen worden.

 

Andere planten, zoals de Afrikaanse lelie, kunnen vermeerderd worden via scheuren, liefst op het einde van de winter. Met een oude “sint jozefszaag” moesten ze eraan geloven. De brokstukken werden opnieuw opgepot in een mengsel van potgrond, teelaarde en verse koemest. Het stikstofdecreet is nog niet van toepassing in bloempotten.

 

De herfst is het optimale ogenblik voor het nemen van stekken van geraniums en chrysanten. Een bak uitgebloeide geraniums levert honderden piepkleine stekjes op die, geplant in goede stekgrond, snel  flink gewortelde plantjes opleveren.

 

De demonstraties werden overgoten met weetjes en knepen allerhande. Het meest markante was toch wel dat de ervaring van Ignace uitwijst dat het stekken van planten best gebeurt bij nieuwe maan. Dit is het ogenblik in de maancyclus (28 dagen) dat de maan van op aarde bijna niet zichtbaar is. Bij de wassende maan die daarop volgt, slaan de stekken het beste aan.

 

Dit alles en nog meer, niet in het minst de kwinkslagen van Ignace tussendoor, maakten het tot een aangename en leerrijke avond.

 

“Tuinhier Ruiselede” boert ondertussen meer dan behoorlijk. Hoe het komt werd recent duidelijk na een grondig onderzoek door de voorzitter. De vereniging werd opgericht bij nieuwe maan.

 

 

Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede